Follow Gerald / Sleduj Geralda

6.10.17

SVITAVY: Zbývá 49 dní!

'Poster' pro odpočet od Flarty
Další týden uplynul jako voda a do našeho velkého dne zbývá 49 dní, přípravy vrcholí. Byť nacházející víkend bude v mysli patřit Estonsku, neúnavní organizátoři krůček po krůčku postupují k realizaci plánu a s vervou čelí nastalým problémům, klobouk dolů.

Asi je myslím na čase říct si něco víc o místě konání, v nadmořské výšce 435 m n. m. na Pardubicku zhruba 60 km severozápadně od Olomouce leží poměrně malé sympatické město Svitavy s asi 17 tisíci obyvateli. Městem protéká řeka Svitava a náměstí vévodí krásný kostel Navštívení panny Marie, kde za pár dní dokonce vystoupí světově známý flétnista Terry Oldfield se svou ženou Sorayou. Téměř celé území města se nachází na severozápadní Moravě.

Nejstarší písemná zmínka o Svitavách se datuje do roku 1256 v listině sporu mezi olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburgu a litomyšlským premonstrátským klášterem.




To že Svitavané jsou kulturně založení dokládá pestrý kulturní život města a časté zajímavé akce,  kterých se obec stává dějištěm a také fakt, že z bývalé fabriky se stalo kulturní centrum, jenž slouží ke vzdělávání, volnočasovým aktivitám a uměleckým zážitkům. Najdete zde například dobře vybavenou knihovnu s dětským i oddělením pro dospělé a půjčovnou audio disků, mateřské centrum sprotředkovávající mimo jiné výměnné pobyty dobrovolníků z celé Evropy, koncertní a divadelní sál či třeba restauraci a do reálu nespíme zapomenout zahrnout kino, právě to se stane epicentrem našeho mimořádného víkendu, 24 - 26 listopadu.

Do Svitav se pohodlně dostanete vláčkem, dokonce také z Prahy sem jezdí přímé spoje a z opačné strany tomu není jinak, i po jejich trase se dá kdekoliv přistoupit a užít si pěkný výlet. Tuto variantu zvolili i naši hlavní aktéři, budete je tedy moci potkat ve vlaku na trati Praha-Svitavy během 22-23 listopadu. Krátit volnou chvíli si ve SY lze prohlídkou řady pamětihodností.

Ve městě se také nachází centrum denních služeb pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením, které poskytuje potřebným možnosti rozvoje a volnočasového vyžití. Na základě partnerství s jejich dlouholetým dobrovolníkem a naší komunitou směla vzniknout naše akce.

O Svitavách by se dalo hovořit mnohem více, určitě stojí za návštěvu, i procházka parkem je velmi příjemná. Doufáme, že s vámi za 49 dní setkáme a akci si pořádně užijeme. 
Share:

0 komentářů:

Okomentovat